Sit Alanımız var Nasıl Değerlendirelim Avukat Hanım ….

Merhaba Sevgili Okuyucularım,

Geçen hafta Samsun’dan bir sit alanı ile ilgili çeşitli sorular geldi.  Bir ihtimal Datca tarafından sonra Karadenize doğru da bu kapsamdaki prpjelerle ilgili olarak yöneleceğim.  Uygulama tüm ülkede aynı, ancak bölgeden bölgeye belediyeler farklı olduğu için; pratikte ve uygulamada da  farklılıkların ortaya çıkması mümkündür.

Size müvekkile de gönderdiğim şekilde sit alanlarının değerlendirilmesi için izlediğimiz prosedürlerle ilgili olarak genel bilgi vereceğim.  Önceki yazılarımda da bu konulara temas etmiştim.  Aklınızdaki soruların cevaplarını benim önceki köşe yazılarımda da bulabilirsiniz ya da bana email gönderin ben size cevap yazarım.

1. derecede sit alanı olan arsanız üzerinde hukuken yapabilecekleriniz oldukça sınırlıdır.  Böyle bir arsa üzerinde yasal olarak şahsi herhangi bir değişiklik yapmanız mümkün değil.  Sit alanı, sit olarak korunmasında kamu yararı bulunan alanların genel adıdır. Sit alanları kendi içinde dört gruba ve üç seviyeye ayrılır. Sizinkinin hangisine girdiğini belirleyebilmem için araştırmam gerekir ve bana tapu bilgilerini göndermelisiniz, her yerin özellikleri birbirinden ayrıdır.

Doğal sit alanları, ender bulunan doğal oluşumları ya da tarih öncesi veya tarihi dönemlere ait kalıntılar barındıran alanlardır. Arkeolojik sit alanları tarih öncesi çağlardan günümüze kadar ulaşan önemli kültürel varlıkları içerir. Kentsel sit alanları ve tarihi sit alanları daha yeni eserler barındırabilse de tarihi, mimari, kültürel özellikleri açısından koruma altına alınan alanlardır. Sit alanlarının seviyeleri ise şöyledir: 1. derece sit alanı, bilimsel ve arkeolojik çalışmalar hariç, kesinlikle dokunulmaması gereken seviye. 2. derece sit alanı da koruma altında ama koruma ve kullanma koşulları ilgili kurullarca belirlenebilir. Yine olduğu gibi korunmak zorundadır. 3. derece sit alanının ise koruma ve kullanma koşulları ilgili kurullarca belirlenebilir ama bu seviyede yeni düzenlemeler yapmak mümkündür.

Bilimsel veya arkeolojik çalışma niyetiniz yoksa ki genelde bu tarz yerlerde tursitik bir yer ve kafeteryadan açmak niyeti ile bana soru yöneltiliyor, yetkili kurumlara haber vermeden bir çivi bile çakmanız yasal değil. 1. derece sit alanı olan arsanızın doğal sit alanı grubundaysa, bununla ilgili olarak 2 Mayıs 2013 tarihli ve 28638 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan sit alanı kanununa başvurulabilir.  1. derece doğal (tabii) sit alanlarında yapılaşma koşulları şöyle belirlenmiştir: “Bu alanlarda, bitki örtüsü, topografya, silüet etkisini bozabilecek, tahribata yönelik hiçbir eylemde” bulunulamaz ama yetkili kuruluşların yapabileceği araştırmalar, kamu binaları ve doğal felaketlerden kaynaklanan bakım çalışmaları hariç tutulur. Bunların dışında, şahsi kullanım için istisnalara yer verilmez.  Bir de “takas” yolu var önceki yazılarımdan anımsayabileceiniz üzere …. Bu konuya da ayrıntılı bir şekilde önümüzdeki hafta değineceğim ….

Bir de size yaka köyünde traktör üzerinde çekilmiş 32 dişli fotomu göndereyim dedim 🙂 …. çok  mutlu olduğum bir günden güzel bir anı …

Selam ve Sevgilerimle

Bana yazın ….

Avukat Gizem Tan

www.dgtanhukuk.com

Sosyal Medyada Paylaş