Dilekçe Yazımında Şekli Düzenlemeler

Yazıyoruz ama nasıl yazmalıyız ?

Avukatlar için dilekçeler mühim.  Sıkıntılarımızı dilekçelerde ifade edebildiğimiz ölçüde duruşmalarda sözlerimiz önem kazanabiliyor; müvekkil adına anlatmamız gerekenler önem kazanabiliyor… Dilekçede, Yargıtay kararları ve olabildiğince çok ve etkili delillerle ve esasının incelikleri bir yana; gelgelelim avukatların dilekçe yazarken şekil konusunda nelere dikkat etmeleri gerektiğine:

Dilekçelerde kullanılacak yazı tipinin öncelikle akıcı bir şekilde okunması mümkün olan türde olması gerekir. Yazı boyutu için en uygun boyut 12 puntodur ve şahsen benim kullandığım yazı karakteri de Times New Roman’dır .

Dilekçeyi, bold (kalın) seçimle ortalamalı; davacı, davalı, dilekçe konusu, talep gibi başlıkları yine bold seçimle kalınlaştırılmalıdır, bu şekil dilekçeye hem görsel değer katacaktır, hem de dilekçeyi okuyacak kişinin işini kolaylaştırır. Yine yazıyı hizalamalar, dilekçelerin görselliği için oldukça önemlidir.

Eğer dilekçenin ilk sayfasında antetli kağıt kullanılacaksa da başlık ile antet arasındaki mesafe göze en uygun gelecek şekilde ayarlanmalıdır.

Dilekçede ad ve soyadların yazımında, adların baş harfleri büyük, diğerleri küçük, soyadın ise tamamının büyük yazılması da uygun olacaktır. Dilekçenin sağ ve solundaki boşluklar eşit mesafede olur ve yazılar iki yana yaslanırsa, dilekçeniz göze daha çok hitap edecek bir görüntüde olacaktır.

Uygulamada genellikle UYAP üzerinden dilekçe göndermek, işleri hızlandırmakta etkili ise de, size tavsiyem , aynı dilekçenin, antetli kağıda da hazırlanarak dosyaya sunulması faydalı olacaktır.

Bir şeyin şekli güzelse; devamı da güzel olur aynı böyle bir manzarada uyanmak ve hayata kaldığın yerden başlamak gibi….

huzur

Saygılarımla

Avukat / Arabulucu Gizem Tan

www.dgtanhukuk.com

gizem.tan@dgtanhukuk.com

twitter@avukatgizemtan

Sosyal Medyada Paylaş