Paralı Evlilikler …

Bir okurum sormuş bana, mal sözleşmesi nedir diye?

Mal rejimi sözleşmesi, taraflar evlendikten sonra mallarının nasıl yönetileceği ve boşanma ile birlikte malların tasfiyesine geçildiğinde, malların nasıl tasfiye edileceğini düzenleyen  bir belgedir. Mal rejimi tasfiye edilirken hangi tarafın diğer taraftan ne tür alacak talepleri olacağı tamamen mal rejimine göre belirlenecektir.

Mal rejimi sözleşmesi evlilikten önce veya sonra noterde yapılabileceği gibi evlilik töreni esnasında evlendirme memuruna yapılacak bir beyanla da yapılabilir. Ancak evlenme gerçekleştikten sonra taraflardan birinin mal rejimi sözleşmesi yapmaya yanaşmak istememesi ihtimaline karşın sözleşmesini nikahtan önce yapmak daha uygun olacaktır. Bu arada, mal rejimi sözleşmelerinde tarafların bir takım özel düzenlemeler yapmalarına müsaade ettiğinden tarafların taleplerine göre kişiye özgü bir sözleşme yapmak hukuken her zaman daha iyi sonuç verecektir. Mal rejimi sözleşmeleri, noterde düzenleme şeklinde yapılabileceği gibi benim gibi aile hukuku konusunda uzman bir boşanma avukatı tarafınca da, tarafların özelliklerine, maddi konular üzerinde anlaşmalarına göre kişiye özel olarak hazırlanması ve ardından notere onaylatılması daha faydalı olacaktır.

Evlilik sözleşmesi, avukat tarafından hazırlandıktan sonra sözleşme metni taraflarca noterde onaylatılır. Evlilik sözleşmesi yapacak olan kişilerin, sözleşme metnine ek olarak kimlik ve yanlarında 3 adet vesikalık fotoğrafı da bulundurmaları gerekir. Eğer eşlerden biri yabancıysa ayrıca pasaportun yeminli ve onaylı tercümesi gerekli olacaktır.

evmi

Gelgelelim bizim kıza… Bizim kız da izdivacı düşünürmüş elbet.

Siz “Deli Kızın Türküsü”nü biliyor musunuz ? Hiç dinlemediyseniz dinleyin hemence… Şarkıda şöyle bir söz geçer “Garipliğine yan, yan yürek…” Bunca yıl kendi adıma neden evlenmediğimi sorgulamadığıma yanıyorum … Keşke 20li yaşımda hemen evlenseydim, hemencecik çoluğa çocuğa karışsaydım. Neden beklediysem bunca yıl, anlamak mümkün değil … Ama uzak değilim inşallah, gelin ata binmiş “ya nasip” demiş. Bana sorarsanız, “evlilik sözleşmesi imzalanmalı mı?” Bence, evlilik her şeyden önce güvene ve sadakate dayanmalıdır.  Eğer güven varsa da, mal rejimi sözleşmesi yapmanın her iki tarafı da incitici bir yönü olmayacaktır; meğer ki  taraflardan biri evlilik sözleşmesi yapmayı istemesin.

Saygılarımla

Avukat / Arabulucu Gizem Tan

www.dgtanhukuk.com

gizem.tan@dgtanhukuk.com

twitter@avukatgizemtan

Sosyal Medyada Paylaş