Kendimi Sürekli Bir Yerlere Yetişmek Zorunda Hİssediyorum…

Elbette süreler var efendim ! Biz de saatlerimizle yaşıyoruz avukatlar olarak.

Ben hukuk davalarına yoğunlaşan bir avukatım, tabii ki seçerek de olsa ceza davaları alanında da çalışıyorum.

CMK bir yana, Hukuk Uslleri Kanun’undaki süreleri esas alırsak, şöyle bir tablo çıkacaktır karşımıza:

Dava dilekçesi eksikse hâkim, eksikliğin tamamlanması için davacıya bir haftalık kesin süre verir.

Dava açılırken yatırılan avans yeterli değilse hâkim, eksikliğin tamamlanması için davacıya iki haftalık kesin süre verir .

Ön inceleme duruşmasında, taraflara (dilekçelerinde) gösterdikleri ve ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden getirtilecek belgelerin getirtilmesi amacıyla gerekli açıklamayı yapmaları için iki haftalık kesin süre verir .

Resmî senedin inkârı halinde hâkim gerekirse inkâr eden tarafa, dava açması için iki haftalık kesin süre verir. İstinafta eksik gider varsa, tamamlanması için bir haftalık kesin süre verilir (m.344).

Kanun, diğer bazı hükümlerinde ise, sürenin kesin olduğunu belirtmemiş ve fakat “bir defaya mahsus” tabirini tercih etmiştir. Kesin sürenin, “niteliği gereği uzatılmasının mümkün olmadığı süre” olduğu dikkate alındığında, “bir defaya mahsus” olarak belirtilen bu sürelerin de kesin süre olduğu değerlendirilmelidir.

Delil tespitinde itiraz ve ilave sorular için bir haftalık süre verilir  tarafların, bilirkişi raporunun kendilerine tebliği tarihinden itibaren iki hafta içinde, raporda eksik gördükleri hususların bilirkişiye tamamlattırılmasını, belirsizliklerin bilirkişi tarafından tarafından açıklanmasını veya yeni bilirkişi atanmasını mahkemeden talep edebileceklerini düzenlemiştir. Ancak, buradaki iki haftalık süre kesin değildir; bilirkişi raporundaki hesaplamaların doğru olup olmadığının iki hafta içinde anlaşılmasının zor olması gibi durumlarda, taraflar hâkimden kendilerine daha uzun bir itiraz süresi vermesini talep edebilirler.

 

saat

“Telaş” ımız fazla oldukça bence dinç kalıyoruz.  Zira ben sürelerle arası iyi olan ve fazla telaşa kapılmadan süreyi de kaçırmadan, hayatı aheste aheste yaşama taraftarıyım. Ya siz?

Saygılarımla,

Avukat / Arabulucu Gizem Tan

www.dgtanhukuk.com

gizem.tan@dgtanhukuk.com

gizem.tan@dgtanlaw.com

twitter@avukatgizemtan

www.dgtanhukuk.com

http://dgtanhukuk.com/blog

Sosyal Medyada Paylaş