Başarı En Seksi Şey Şu Hayatta !

Bir Fenerbahçe taraftarı aynı zamanda da bir Fenerbahçe Kulübü Üyesi olarak, sevinerek söylemeliyim ki, bu haftasonu Fenerbahçe’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı ve Başkanlık seçimi vardı. Ben de gidip oyumu kullandım. Sayın Aziz Yıldırım, 12. kere Başkan seçildi, Efsane Başkanımızdır kendisi. Tüm Fenerbahçeli taraftarları olarak gözümüz aydın. Kendisini takdirle ve saygıyla tebrik ederim.  Allah, Fenerbahçeyi Aziz Başkan’sız bırakmasın; nazarlardan korusun hem kendisini, hem bunca yıllık başarısını.  Kolay değil, hiç değil; vazgeçilmez başkanımızdır bizim.

basari em seksi

 

Taktım kulaklığımı, açtım en sevdiğim müzikleri şöyle pazar pazar sahil kenarında bir yürüyüşe daldım. Hava güzel, insanlar mutlu, gönlümüz hoş, şükür elimiz ayağımız tutuyor, en azından bir yürüyüş süresi boyunca pek bir bahtiyardım halimden. Zaten hepimizin en azından haftada bir, hiç bir şeyden yakınmadan sadece yaşadığımız için bile Allah’a şükredebiliyor olmamız lazım. Geri kalan zamanlarda zaten yeteri kadar sinir küpü, endişeli ve ızdıraplı hallerimiz olabiliyor. Migren atakları ve sinir bozulukları da cabası….. Dur konu dağılmasın !!

Nerede kalmıştım, evet “başarı” en seksi şey.

Güzellik geçici, akıl da bir anlamda geçici öyle değil mi ? Hepimizin bunama riski, her geçen gün daha da artıyor.   Ancak, başarılar kalıyor geride.  İnsanlar, hep başarı ya da başarızılıklarıyla anılıyorlar.  Ölen insanın arkasından “yazık oldu, iyi adamdı” denilmesi bile; bir anlamda bir başarı göstergesi değil mi? Birilerine hakkında iyi şeyler söyletebilmek bile ? İnsanları yönetebilmek, kendini sevdirebilmek, seçilebilmek, kurallarını dinletebilmek ve birilerinin gözünde vazgeçilmez olmak, olabilmek !!!

Sizin, kendinizi 100% başarılı gördüğünüz bir konu var mı, hiç? Varsa abanın o alan üzerine..

Zira konuyu hukuka getirmem gerekirse, meslek olarak hukukla uğraşanların “başarı durumları” etkisini nerede gösterir biliyor musunuz?  Kanun ve içtihatları doğru uygulamada.  Avukat, kanunu yanlış yorumlayıp; müvekkilinin durumunu daha da aleyhe getirecek bir şekilde uyguladı mı, yanmış demektir. Hakim de yanlış yerde kalemi kırdı mı, vay haline o hakimin….Peki gelelim soruma, Yargıtay kararları bu anlamda ne işe yarıyor sizce hakimlerin başarılı ve doğru kararlar vermelerini sağlıyor mu dersiniz? Bence hayır ….

Peki, “kuvvetler ayrılığı” ilkesinin bir sonucu olarak hukukilik denetimi yapan mahkemeler ile hakimlerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı esastır bildiğiniz üzere….

Peki ya denetimleri yeterli ve başarılı mı? Güya var ancak eksik çok, başarıysa nerdeee…

Yargıtay’ın denetiminden geçip de, hukuki aykırılık olduğundan bahisle bozulan bir karardan dolayı mahkemede yargılama görevine katılan hakimlerin hukuki ve cezai sorumluluklara tabi tutulması kabul edilemez. Bu tür bir anlayış, öncelikle yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesinin özünü zedeleyebileceği gibi, yargı görevinin yerine getirilmesini de temelden bozar.

Yargıtay denetiminden geçen bir kararda; kast derecesinde kusura dayalı bir hata varsa, bu konuda gerekli ihbarı Yargıtay’ın ilgili dairesi ve Ceza Genel Kurulunun zaten yapma zorunluluğu vardır.  Bu yapılmadığına göre de, her hukuki değerlendirmede hata yapıldığı düşünüldüğünden; özellikle karar aşamasına katılan her hakim hakkında inceleme başlatılması ve  tazminat ve hatta ceza sorumluluğu yoluna başvurulması, hele bu konuda hakimlerin görev yaptığı yerlerde bulunan savcıların “muhakkik” sıfatıyla hakimlerin denetimi konusunda yetkili kılındığını biliyor muydunuz?   Sizce böyle bir ortamda verilen kararların “doğruluğu” ve “başarılığı” da göreceli olmaz mı? Bu başıboşluk halinde, aynı “tarafsızlık” konusunda gölge düştüğü gibi aynı zamanda da “yargıya güven” konusuna da çamur sıçramaz mı?

Nerede kalıyor o zaman “başarı”, nerede kalıyor “doğruluk”?

Başarılı İşler Yapıp ve Doğru Kararlar Verebildiğimiz Bir Hafta Olsun

Saygılarımla,

Avukat / Arabulucu Gizem Tan

www.dgtanhukuk.com

gizem.tan@dgtanhukuk.com

twitter@avukatgizemtan

Uzun İnce Bir Yoldayım

Benim için bir güzel hafta sonu oldu ki, sormayın. Benim memleket Ankara’daydım. Bu haftayı epey yoğun geçirmenin verdiği yorgunluk, bir yandan da geçmişime olan özlem; epey duygusal anlar geçirmeme sebep oldu ailemle. Babacığım, Pazar sabahı beni ve kardeşimi televizyonun karşısına oturtup, ufaklık videolarımızı izlettirmez mi? İşte orada koptum ben. Yahu, yıllar ne çabuk geçiyor. Babam benim 2 yaşında olduğum videoda 27 yaşındaymış; yani benim şu anki yaşımdan 4 yaş ufak. Bir an geçmişe, bebek olmaya; çocukluğumun şımarıklığına duyduğum özleme mi hüzünleneyim; ne güzel çocukluk dönemi geçirdiğime mi sevineyim, yoksa yılların çok hızlı geçiyor olduğuna ve daha çok fazla şey yapmam gerektiğine mi telaşlanayım; bilemedim….

mnm

 

Derken bu haftanın duruşma yoğunluğu ve ofisteki yoğunluk haricinde sinema aşkıyla tutuşan yanımı da doyurdum. Sizlere zaman zaman köşemden bahsettiğim kısa filmi de çekebildim sonuçta. Çekmiş olduğum filmin konusunu filmimiz montaja girdikten sonra ve Antalya Portakal Film Festivali’ne gönderdikten sonra sizlerle ayrıntısıyla paylaşacağım. Ancak, kısacık konusunu merak edenlere; aşkı uğruna çılgına dönen kadını konu alıyor.

Geçen haftaki yazımı takiben, bana email yoluyla sorular gönderen okurlarım olmuş. Öncelikle beni takip eden, yazılarımı ilgiyle okuyan herkese çok minnettarım, yanaklarından kocaman öperim:) Gelen soruların bazılarına bu yazımda yer vermek istedim.  Zaman zaman yapacağım bunu.. Soruları, aynen yayınlıyorum.

-Gizem Hanım Merhabalar… Ben size Antalya’dan yazıyorum. Hukuk Fakultesi’ni yeni bitirdim, fakat hukukla ilgili bir meslek dalıyla uğraşmak istemiyorum. Sizin de çok yanlı bir hukukçu olduğunuzu biliyorum. Beni anlayacağınızı umarım. Bana ne yapmamı önerirsiniz?

Merhabalar, Sanem Hanım. Hukuku çok sevmeseniz de olur. Bırakın, o sizi sevsin.  Ancak eğitiminizi aldığınız işi yapmanızı öneririm. Madem, benim gibi çok yönlüsünüz, mesleğinizi yapmak diğer alanlarla ilgilenmenize engel değil ki, zaman bol her şeye yeter … Hem başka iş yaparsanız, aldığınız eğitimi heba etmiş olursunuz.

Gizem Hanım, boşanma hukuku konusunda ün salmışsınız; ancak nedense bir türlü evlenmediniz sebebi nedir? Evliliğe karşı mısınız?

Beni çok güldürdünüz Erhan Bey. Valla, benim çevrem de aynı dertten müzdarip. İnşallah evleneceğim. Evlilik için doğru insan olması şart; evlenmiş olmak için evlenemem. Ben, aşk insanıyım. Hayatımda birinin olup olmadığı da, bende kalsın. Sevgiler…

-Hep arabuluculuğu met ediyorsunuz Gizem Hanım; gerçekten zamandan tasarruf etmiş oluyor muyuz? Sizce davalar ne adar zamanda bir yapılmalıdır?

Elbette; arabuluculuk, dava yoluyla karşılaştırıldığında zaman ve masraftan epey tasarruf imkanı sağlıyor. Her bir mahkemede görülen dosyalarda, duruşma aralıkları bence 1 ayı geçmemelidir.

– Gizem Hanım, Antakya’dan merhabalar.  Yazılarınızı ilgiyle okuyoruz. Yazdığınız kitap ve çektiğiniz kitaplarda kendi hayatınızı mı konu alıyorsunuz? Bu kadar çok yönlü olmanızı gıptayla takdir ediyoruz.

Ayşe Hanım teveccühünüz. Elbette kendimden esinlendiğim hususlar oluyordur elbette ancak hayır o karakterler bire bir ben değilim. Ben sadece kurgu ve senaryo yazıyorum, başka karakterler üzerinden.

-Gizem Hanım; sizce Türkiye’ye idam cezası gelmeli midir?

Elbette. Bazı cezalar için şart; bu düzenleme için geç bile kalındı. Cezalar, caydırıcı olmalıdır.

-Gizem Hanım; siz asgari ücret tarifesine göre mi vekalet ücretini belirliyorsunuz?

Bazı durumlarda evet. Asgari ücret tarifesinin altına inmemek şartıyla; emeklerim ve harcadığım mesaiyi karşılayabilecek bir miktar üzerinden anlaşmaya gayret gösteriyorum.

Bana yazmaya devam edin…

Saygılarımla

Avukat / Arabulucu Gizem Tan

www.dgtanhukuk.com

gizem.tan@dgtanhukuk.com

twitter@av ukatgize mtan

Eceline Mi Susadın Sen?

Mutsuz insan tiplemesine, en başta spor imkanı olup da yapmayanlar giriyor zannedersem.

Önünde kocaman göbeği, bakımsızlıktan toparlaç gibi olmuş bir beden, elinden sigara ve içkisini düşürmeyen, homini gırtlak yemek yiyip sinirini yemeklerden çıkaran ve vücudunu, sağlığını umursamayan insan kitlesi.  Eceline susayan insanlar… Bu insan grubunun sayısı ve hacmi arttıkça; memlekette uyuşmazlık konuları ve sıkıntılar da artıyor.

Şimdi nedir bana bunu yazdıran söyleyeyim hemen.

Zira filinta gibi değiliz ancak Allaha şükür kendime dikkat eden bir tarafım vardır hep.  Zaten ne me lazım, sıkıysa bir kilo alayım, bakımsızlaşayım; sağolsun benim çevremdeki herkes çok acımasız.  Hemen ikaz ederler, hem de ağır bir şekilde; neymiş efendim kilo almışım, neymiş spordan uzaklaş mışım,…. neymiş ecelime mi susamışım… Sigara kullanmam, sporumu eksiksiz yapmaya çalışırım, yediğime içtiğime dikkat ederim etmesine ancak şu ara yogaya merak sarmış ruh halimle; gerçek hayatla pembe hayat arasında denge kurmaya çalışıyorum…

namaste1

“Nameste” diye diye yoga yapıyoruz.  Tüm sınıfla transa geçiyoruz.  Çoğu zaman hep gülüp, anlam veremediğim bu spor dalıyla hayat buluyorum size yemin ederim ki.. Herkese öneririm.

Spor yapmak farklı düşünme becerisi de getiriyor insana.  Bu sayede,  uyuşmazlığınızın çözüm yolunu ararken karşı tarafın canına bela okumadan; müşterek yolla kazan-kazan sistemi ve isteği geliştiriyor beyniniz ve kalbiniz.

Bu hafta uzun süredir dava aşamasında olduğumuz birden fazla uyuşmazlığı ofisimde yaptığım arabuluculuk seansıyla çözüme kavuşturdum. Şimdi bana derseniz ki, bu müvekkillerin yoga yaparak mı geldiler senin ofise, o yüzden mi? Valla, ne alaka demeyin gerçekten de doğru.  Hepsi yoga yapmasa da spora ciddi vakit ayıran taraflar.

Zira her birinin düşünce şekli yumuşak; çözüm odaklı, zaman ve emek tasarrufu odaklı.

Bir kere daha bahsetmek gerekirse; hangi uyuşmazlıklar “arabuluculuğa” uygun diye?

Tarafların üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabilecekleri tüm özel hukuk uyuşmazlıkları uygundur.

Buna boşanma kararı haricinde, içinde şiddet unsuru olmayan tüm ailevi uyuşmazlıklar, alacak davaları, tazminat davaları, işçi-işveren uyuşmazlıkları ve kamu hukukuna girmeyen tüm özel hukuk davaları girer.

Bana derseniz ki, “yahu namasteyle ne ilgisi var uzlaşmanın.  Arabuluculuğu buna da mı bulaştırıyorsun; diye?”

Cevabım “koca bir evet” olacaktır.  Zira düşüncede sınır yoktur, marjinalliği de katarsak ben birleştirmeyeceğim de kim birleştirecek :).  Tabii ki, buna paralel olarak nameste”nin sözlük anlamını da yazmak isterim ,  Namaste sözcüğü, bire bir çevrildiğinde: “Senin önünde saygıyla eğiliyorum” anlamına gelir.

Herkes birbirinin önünde saygıyla eğilsin ve uyuşmazlıklarında orta yolu bulmaya çalışsın.

Yaşasın “Namaste” yaşasın “Arabuluculuk”. Ecele susamayan bir hayata merhaba diyelim;  geç ve güç olmadan..

Saygılarımla

Avukat / Arabulucu Gizem Tan

www.dgtanhukuk.com

gizem.tan@dgtanhukuk.com

twitter@avukatgizemtan

Güneş Topla Benim İçin ! Artık Hakkımı Yeme !

Bu haftasonu harika bir konferansta konuşmacıydım. Hak, hukuk, menfaat konularını konuştuk. Her türlü hak, gerek işçi olsun, gerek kadın hakkı, en başında da “yaşam hakkı”nı masaya yatırdık.  Dinleyicilerim arasında, hatırı sayılır sayıda, Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri de vardı. Şimdiki öğrenciler, daha da mı bir bilinçli yetişiyor nedir anlamadım. Vallahi, öğrenciler karşısında konuşma yaparken insan, erişkin dinleyicilere göre daha da bir fazla terliyor.  Hep gerçekleri konuştuk. Öğrencilere, teoride yazılanlarla; pratikte yaşanılanların arasında ciddi fark olduğunu söyledim,durdum. Neyse emekler yerini bulsun da, gerisi mühim değil.  Arkadaşlar kurabiye hazırlamışlar; ve her kurabiyenin üzerinde Türkiye’de işlenen türlü suçlarda ihlale uğrayan hakların türü yazıyor. Bakın bana denk gelen kurabiyeye. Keşke toplumdaki herkes beni dinleyen öğrencilerim gibi bilinçli ve adil olsalar. Suçlar ve hak yiyişler, son bulsa!!

popo

Kadın hakkı denilince; biliyorsunuz memlektte; kocasından ya da sevgilisinden dayak yiyen, tehdit edilen, tecavüze uğrayan, hakarete maruz kalan ve öldürülen ya da intihar eden o kadar çok kadın var ki… Her geçen gün de azalacağına, artıyor malesef. Bir hiç uğruna canlarından oluyorlar.

İşçi hakları denilince de, haksız fesih sonucu işyerinden çıkartılan işçilerin kıdem ve ihbar tazminat davalarından tutun da; mobing davalarına kadar; sürüsüne bereket derdest davalar var mahkemelerde.  Tüm bunları anlatırken de, kapitalist devlet düzeni, sosyal devlet ve de Marksizimden ayrıca liberal ekonomiden bahsetmemek olmazdı tabii ki.   Bana sorarsanız, Anayasamız’da geçen Türkiye Cumhuriyeti’nin bir sosyal hukuk devlet oluşu, sadece bir ibareden ibarettir.  Zira, devletin vatandaşın hakkı üzerinde korumacı olması konusunda gerekli gücü gösteremiyor oluşu, dillere destan olduktan sonra; bizim hak ve hukuk üzerindeki konşmalarımız da “ütopyadan” öteye gitmiyor malesef.  Belki de gelecek günler daha aydınlık olur, olacaktır.  Kimbilir !!!

Türkiye’de yaşama ve işçi hakları; tüm bunlar Anayasa’da düzenlenmiş düzenlenmesine; ancak gelin görün bunun bir güvencesi var mıdır? Son 10 yılda; tutuklu ve hükümlü sayıları, dolayısıyla suç sayıları 3’e katlamış; korkunç !!!

Bunun sebebi hem eğitimsizlik hem de yargıdaki eksiklik…

Cezaların caydırıcı olmasıyla beraber, vatandaşa küçüklükten itibaren ailede başlayan eğitimlerin verilmesi şarttır.

Bir yanıyla insanımızda, hak ve adaletin aynı zamanda merhametin farkındalığı olduğu halde; bir yandan da gün be gün, cinayetlerin ya da diğer insanlık hakkına karşı işlenen suçların sayısında artış oluşunu, anlamak gerçekten de mümkün değil.

Nasıl oluyor da 12 Eylül 1980 askeri darbesinin mimarı Kenan Evren’in ölümü bile, kendisiyle ilgili nefreti toplumdan silip yok edemiyorsa ve o kadar masumun hakkı ve idamı; cezasız kaldıysa; yeteri kadar acı çeken ve bedeller ödeyen Türk toplumunun da, daha güzel yarınlarda “hak ve hukuk” a dayalı bir düzeneoturtabilmesini temenni ederim.  Bunun için de öncelikle hukukun sağlam ve saygın temellere atılmış olması zaruridir.

Tüm okuyucularıma, çok sevdiğim şu türküyü sevgiyle gönderiyorum.

Güneş Topla Benm için / Zülfü Livaneli

İyi Haftalar Dilerim

Saygılarımla

Avukat / Arabulucu Gizem Tan

www.dgtanhukuk.com

gizem.tan@dgtanhukuk.com

twitter@avukatgizemtan

Sözleşmeler ve Duruşmalar

Nuri Bilge Ceylan’ın “Kış Uykusu” filmini izlediniz mi? İzlemediyseniz hemen izlemenizi tavsiye ederim, harika ötesi bir film… Ancak sakin bir havada ve ortamda izleyin.  Güzel bir kahve yapın kendinize.  Şöyle diyor Demet Akbağ’ın canlandırdığı Necla karakteri, “Kötülük ancak kayıtsız kalınarak yok edilebilir.” Yürüyüş yaparken düşünüyordum da bu sözü; aslında bir açıdan da haklı sayılabilir ancak, gerçek hayata geçirmekte sıkıntı doğacaktır, zira bizler kötülüğe kayıtsız kalmaya alışmış insanlar değiliz asla; ,olamayız da. Savaşçı bir toplumuz.

banka-ongoru

Kötülüğe maruz kalanlar, göze göz, dişe diş mantığında değillerse; çalarlar kapımızı. Avukatlar ne için var? Kötülüğe maruz kalan müvekkillerini korumak için.  Necla karakterinin dediği gibi kayıtsız kalma taktiği, belki kötü karakterlerin destur edeceği, uslanacağı toplumlarda işe yarayabilecek bile olsa;  bu görüş benim hayat görüşümde, gazoz ağacından öteye gitmez.

Dikkat ettiyseniz, böylesi doğrudur da demedim; zira ;hayatım boyunca doğru ve yanlış odaklı bir bayan da olmadım. Doğru ve yanlış odaklı yaşayıp, kendini mütemadiyen haklı görerek yaşayan insanları da, dünyanın en mutsuz insanları olarak görmüşümdür hep. Hayat felsefeme tamamen zıt.

Önemli olan, insanın kendini tatmin etmesidir. Asgari müşterekte de olsa; kendisine kötülük yapan kişiye tamamen kayıtsız kalmaktansa; cevap vererek istediğini, kendisine layık gördüğünü alabilmekte ve hakkının peşinden gidebilecek cesarete haiz olabilmektir.  Bir nevi had bildirme hakkını, herkes kendinde görebilmelidir.

Gerek benim gibi düşünen avukatların, gerekse de benimle çalışan müvekkillerimin imzalayacakları  sözleşmelerde hangi maddelere önem vermeleri gerektiklerine ilişkin soruları; hem de duruşmalarda alınacak tavırlar ve karşı tarafa açık verilmemesi gereken diğer hukuki hususlarla ilgili soruları hep “öngörü özelliğimizle” ilintilidir.  Zira, hukukta doğru ve yanlış yoktur, çoğu kanun maddelerinin yoruma açık olduğunu ve savunmanın öneminin ve hakimin vicdani kanaatiyle çoğu davanın ilerlediğini, bir kere daha hatırlatmak isterim.

Uzun lafın kısası, hukukun olduğu her noktada, her daim “öngörü usulüyle” gitmekte fayda var.  Yani, sözleşmelerde müvekkil lehine görülen bir madde, bir vakit sonra, eğer başında öngörüsüz bir şekilde doğru yorumlanamazsa ileride müvekkil için bela niteliğinde olabilir.  Daha sonradan, telafisi mümkün olmayan sıkıntılarla uğraşmaktansa, başında gardımızı alalım. Duruşmalarda da, özellikle de sözlü savunmanın önemli olduğu basit yargılama usulüne tabi işçi davaları ya da ceza davalarında, ağızdan çıkan her söz, süzgeçten geçirildikten sonra ağızdan çıkmalıdır ki, ileride aleyhe kullanılmasın.

Kötülüğü yok etmenin yolu kayıtsızlıktan değil, haklı çıkabileceğimiz şekilde cevap vermekten geçer.

Kötülüklerden uzak bir hafta dilerim.

Saygılarımla,

Avukat / Arabulucu Gizem Tan

www.dgtanhukuk.com

gizem.tan@dgtanhukuk.com

twitter@avukatgizemtan