Mobbing Davaları

İşsizlik cabası, işini severek yapmak cabası, ekmek parası kazanmak cabası, giderlerini gelirinle orantılı hala getirebilmek cabası, bir de çalışanlar için mobinge uğramadan işyerinde başarılı olabilmek, kalabilmek cabası !!! Mobbing uygulamaları gün geçtikçe artıyor !!!  Nedir mobing?  “bir işyerinde, bir veya birkaç kişinin bir diğer kişiye uyguladığı, düşmanca ve ahlaka, etiğe aykırı yöntemlerle sistematiksel olarak yaptıkları psikolojik baskıdır”.

Peki, mobbing, hangi davranışlarla ortaya çıkar?  Çalışanın mesleki yeterliliğinin sorgulanması, çalışana  güvenilmediğinin hissettirilmesi, çalışana verilen süre içinde bitirilemeyecek görevler verilmesi şeklinde, çalışandan bilgi saklanması, çalışanın işyerinde görmezden gelinmesi, çalışma ortamı içerisinde diğer çalışanların yanında azarlanılması, aşağılanması şeklinde ve daha nice bu tarz davranışlarla, hedef alınan işçiyi işyerinden ayrılması için bezdirmek amaçlı yapılan her türlü psikolojik baskı mobinge girer.

Mobbing sonucunda da, mobbinge maruz bırakılan işçi istifa etmeye mecbur olur ve sanki bu kendi isteğiymiş gibi gösterilir.  Bu da o işçinin kıdem ve ihbar tazminatı talebinde bulunmasına engel olur…

Mobbinge maruz kalan işçilerin, mesleki bütünlük ve benlik duygusu zedelenir; paranoyaya ve kafa karışıklığı yaşarlar;  kendine güven duygusunu yitirirler, toplumdan soyutlanır; huzursuzluk, korku, utanç, öfke ve endişe duygularını yoğun bir şekilde yaşarlar;  ağlama, uyku bozuklukları, depresyon, yüksek tansiyon, panik atak, kalp krizine kadar giden sağlık sorunları ve travma sonrası stres bozukluğu yaşarlar.

Türkiye’de genel olarak mobbing uygulayan işverenler, İş Kanunlarının işçiyi koruyan tazminat ve işe iade hükümlerinden kurtulmak ve işçiyi istifaya zorlamak için uygular ve bu süreçte mobing’e maruz kalan işçi çoğu zaman psikolojik açıdan ciddi zararlar görerek istifa edip ayrılır.

Borçlar Kanununun 417. Maddesinde, işçinin hem kişiliğinin, hem de yaşam ve vücut bütünlüğünün korunmasına yönelik olarak düzenleme yapılmıştır. Maddede, işveren-işçi hizmet ilişkisinde işçinin kişiliğini korumak, saygı göstermek, işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamak, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür hükmüne yer verilmiştir.  Ayrıca bu kanun maddesinde, işveren, işçiye ait kişisel verileri, ancak işçinin işe yatkınlığıyla ilgili veya hizmet sözleşmesinin ifası için zorunlu olduğu ölçüde kullanabilir. Ancak özel kanun hükümleri saklıdır.

Ben mobing davalarına gömülmüş durumdayım, yoğun bir şekilde mobbing davaları üzerine çalışıyorum.  Sevgili müvekkillerime önerim genelde şu oluyor, mobbinge uğradığınızı düşünüyorsanız buyrun tazminat davamızı açalım, ancak asla kendi isteğinizle istifa etmeyiniz; kıdem ve ihbar tazminatı hakkınızı yok etmeyiniz.

Saygılarımla

Avukat / Arabulucu Gizem Tan

www.dgtanhukuk.com

gizem.tan@dgtanhukuk.com

Vector illustration (EPS10 includes transparency) Working under the boss pressure
Vector illustration (EPS10 includes transparency) Working under the boss pressure
Sosyal Medyada Paylaş