İnternet Kullanımında Hukuken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar; Suçlar ve Cezalar

İnternete girmeden geçirebildiğiniz bir gün oluyor mu? Ya da olabiliyor mu?

Şahsen benim hayır.  Belki de tek telefonuma ya da internete bakma gereksinimi duymadığım tek yer, yolculuk esnasında ya denizde ya da havada olduğum zamanlarda.. o da çok nadir… Her yerde telefonlar ve bilgisayarlar her yerde internet ..

internet

İnternet hukuku derslerine ben üniversitede hukuk fakültesinde okurken hep burun kıvırırdık; ancak epeydir ve şimdilerde hayat ve teknoloji gösteriyor ne kadar mühim olduğunu.  Peki hiç merak ettiniz mi, Facebook ve Twitter gibi gerek sosyal içerikli gerekse de başka amaçlı milyonlarca internet sitelerini ziyaret ediyoruz her gün; sizce ne gibi hukuki noktaları / sorumlulukları barındırıyor bu siteler kullanıcılar için? Aslında doğru soru bu olmadı.  Soruyu şöyle sormalı.. İnternet siteleri kendilerini kullanıcılarından korumak için ne gibi önlemler, gardlar alıyor biliyor musunuz? Tabii bu cevabı tamamen 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçların Mücadelesi Hakkındaki Kanuna göre vereceğim.  Kanun çok fazla ayrıntılı olmamasına rağmen öne çıkan başlıkları şu şekilde sıralamam mümkün.

1- Reklam ve Telif hakları konusu

2-Suç Teşkil eden Eylemler

3- Emniyet konusu ki buna izin verilmeyen ticari iletişimler (spam gibi)  ve virüs ve başka kötü niyetli kodlar ve Nefret söylemi, tehditkar veya pornografik nitelikli ya da şiddeti teşvik eden, çıplaklık ya da görsel veya keyfi şiddet içeren içerikler dahil.  Peki bunların kapsamı nedir? Merak edenleriniz oluyor mu?

3-Kayıt ve Hesap Güvenliği

4-Diğer Şahısların Haklarını Korunması Konusu ki, buna başkalarına ait haklar ya da yasaları ihlal eden herhangi bir içeriğin paylaşılmaması konusu ve  başkasına ait telif hakkının ihlali durumunda ne olacağı ve ihlal eden kullanıcının ya da buna izin veren internet sitesi sahibinin diğer adıyla yer ve içerik sağlayıcısının ne gibi yaptırımlara tabii olacağı konuları dahildir.  Sizce bu yaptırımlar, para cezası mı oluyor, hapis cezası mı?

Eee, internet bu son derecede kaotik ortam.  Artık Türkiye’de de  IP adresinin tespiti de, internet trafiğinin takibi ve hukuken gerekli diğer takiplerin hepsi mümkün olduğuna göre, internet alanında suç ve ceza konularını hepimizin bilmesi bir gerekliliktir.  Madem internete yapışık yaşıyoruz, sonuçlarına da katlanmalıyız.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi istemeniz durumunda bana aşağıdaki email adresimden ve iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz. İyi Haftalar Dilerim

Saygılarımla

Avukat / Arabulucu Gizem Tan

www.dgtanhukuk.com

gizem.tan@dgtanhukuk.com

twitter@avukatgizemtan

Sosyal Medyada Paylaş