Arabulucuğu Daha da Sevdireceğiz Gibi

2 yıl önceydi, Amerika’da bu işin eğitimini aldığım Ohio State University ve diğer birkaç Amerikan Üniversite’sinden bu işin piri hocaları İstanbul’a davet edip, arabuluculuk konusunda sempozyum düzenlediğim… O süre içerisinde de, arabuluculuğu tanıtmak adına çeşitli sayıda yazılı ve görsel medyada yer aldım, hala da alıyorum zaman zaman….

Türkiye’de çoğu güzel şeyin tanınması, öğrenilmesinin ve benimsenmesinin zaman aldığı gibi vatandaşın “arabuluculuk”la tanışması da zaman alıyor….  Neyse ki umduğumdan daha da hızlı ilerliyor süreç.

Öyle ki haftada bir yazdığım köşemde bile okuyucularım arasından “Arabuluculuk nedir ? Hangi uyuşmazlıklar için başvuruyoruz?” şeklinde emailler alıyorum.  Tabii, arabuluculuğu eleştirenlerin sayısı da az değil; kimisi de Avukat sıfatımın yanında Arabulucu unvanını kullanıyor olmamı eleştiriyor… Olsun varsın eleştirsinler; ben de daha başka avukatlar gibi, ikisi de birdenim ve layıkıyla birden muvaffak olmaya çalışıyorum; takdir edersiniz ki. (Kendimi övüyor gibi olmasın, narsizm ve iticiliğin yeri değil :)))

arabuluculuk_gizem

Hemen belirteyim efendim, hangi uyuşmazlıklar için beni avukat haricinde aynı zamanda arabulucu olarak görebilceğinizi? Eğer karşı tarafla aranızda ceza ya da idare hukukuna girmeyen özel hukuk ilişkisinden doğan bir uyuşmazlığınız varsa; alacak verecek ilişkisi, aile uyuşmazlığı, miras uyuşmazlığı ya da bunun gibi üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabileceğiniz türden uyuşmazlıklar; ve de aranızda maddi- manevi bir şiddet de bulunmuyorsa eğer buyrun o zaman arabuluculuk seanslarına ? Bir deneyin. Hiç mahkemelerde kuyruklar bekleyip, duruşma günü alabilmek için debelenmemize gerek yok.  Hem keseniz de rahat edecektir; zira arabuluculuk seansları için seans ücreti ödüyorsunuz sadece….. Harç yok, masraf yok…

Ne dersiniz, kulağa hoş gelmiyor mu?

Bana gelen diğer bir email, en çok hangi tarz uyuşmazlıklar için ofisime arabuluculuk başvurusu olduğu konusunda.

Diğer meslektaşlarımı bilmem ancak bana en çok icraya düşen borç ilişkileri ve miras davalarında başvurular oluyor.  Miras konusu, aile hukuku konusunu ilgilendiriyor da olsa; hakim kararının bulunması zorunlu olmayan durumlar için başvuru oluyor genelde. Mesela bir boşanma ilamı almak ya da nafaka için ofisime başvuranları; bu konu hakkında bilgilendirip; başvurunun yapılması gereken yerin ben değil fakat adliye olduğunu söylüyorum. O durumda hakimden karar alıyoruz ancak diğer miras konuları bu kapsama girmiyor.

Taraflar arasında iletişim açısından şiddetin hiç bir türlüsünün olmaması gerektiğini söylüyoruz; ancak ya seans başladıktan sonra taraflar birbirlerine girer; bağırış, çağırış başlarsa ne oluyor diye soruyorsanız? Ben hemen söyleyeyim, seansa hemen son verip, oradan uzaklaşın. ( ve ortamı terkedin arkanıza dahi bakmadan koşun dermişim :)))

Zira ben; bağırtı  çağırtıya, huzursuzluğa tahammülsüzlüğümle bilinen yapımla biliniyorum çevremde.  Belki de hep sonucu tatlıya bağlama isteğimden ötürü, hep uyuşmazlıkları çözüme bağlayabildim şimdiye kadar.  Bu da avukat sıfatımla değil, arabulucu sıfatımla mümkün olabildi.  Allah da devamını getirsin inşallah…

Arabuluculuğu bir deneyin, uyuşmazlıklarınız hem tatlıya bağlanacak, hem de iki taraf kazançlı çıkacak… İnanın bana…

Saygılarımla,

Avukat / Arabulucu Gizem Tan

www.dgtanhukuk.com

twitter@avukatgizemtan

gizem.tan@dgtanhukuk.com

http://dgtanhukuk.com/blog

Sosyal Medyada Paylaş