Arabuluculuğun Püf Noktaları

Arabuluculuğun temel prensipleriyle ilgili aldığım sayısız epostalara genel bir cevap olması amacıyla; sorulara genel hatlarıyla  şu şekilde cevap verebilirim …

Arabuluculuk, günümüzde dostane yollarla uyuşmazlık çözüm yöntemleri içinde en yaygın olarak bilinen ve uygulanan uyuşmazlık çözüm yöntemidir.

Süreç sonuçlanıncaya kadar arabuluculuk sürecinde taraflar, davadan farklı olarak herhangi bir harç yatırmak zorunda olmayıp, tebligat, bilirkişi, tanık ve keşif gibi giderler de ödemezler. Sadece, faaliyet süresine göre arabulucuya, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesine uyarınca ücret ödenir. Ayrıca, özel bir toplantı yeri vs. gerekiyorsa, bu masrafların ödenmesi gerekir. Taraflar eğer avukatları ile bu sürece katılacaklarsa avukatlarına da ücret ödeyeceklerdir. Taraflar aksini kararlaştırmadılarsa, arabuluculuk sürecindeki tüm masraflar taraflarca eşit olarak ödenir.

Taraflar arabuluculuk sürecinin sonunda bir anlaşmaya varırlarsa bu anlaşmayı, asıl uyuşmazlık hakkındaki yetki ve görev kurallarına göre belirlenecek olan hukuk mahkemesine ibraz edip, icra edilebilirliğine ilişkin bir şerh verilmesini talep edebileceklerdir. Bu şerhi içeren anlaşma, ilâm niteliğinde belge sayılır.

Ayrıntılı bilgiye benim birkaç dönem evvel konuk olduğum Bloomberg Kanalındaki Şu Videodan ulaşabilirsiniz.

HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=İJGİLUNSLX4&T=40S

Tüm Okuyucularıma güzel bir hafta dilerim …

Saygılarımla,

Avukat / Arabulucu Gizem Tan

www.dgtanhukuk.com

gizem.tan@dgtanhukuk.com

twitter@avukatgizemtan

http://dgtanhukuk.com/blog

Sosyal Medyada Paylaş